Harteman Wildfowl, presented by Jan Harteman

Slobeend (Europese slobeend)

Spatula clypeata (Anas clypeata)

Northern  shoveler / Australische Löffelente / Souchet d'Australie

 

De slobeend, Spatula clypeata, (del Hoyo and Collar 2014) werd voorheen geplaatst in het geslacht Anas.

 

De slobeend is een grondeleend met een groot verspreidingsgebied in Noord-Amerika, noordelijk Azië en Europa. De naam Europese slobeend is dus eigenlijk niet correct, omdat de vogel een veel groter verspreidingsgebied heeft. In Nederland is het plaatselijk een vrij talrijke broedvogel, vooral bij enigszins brak water. Maar het aantal broedvogels vertoont schommelingen en het netto resultaat is een significante afname. Volgens SOVON waren er in 2007 circa 8500 broedparen in Nederland.

 

De eend slobbert met zijn brede snavel door het water om er voedsel uit te zeven: het voedsel bestaat uit klein vegetarisch en dierlijk waterdieren.

 

Beide geslachten hebben een opvallende grote spatelvormige snavel. Het mannetje heeft een groene kop, een witte borst, roodbruine flanken, lichtblauwe voorvleugels en gele ogen. Het vrouwtje is bruin en met een groene vleugelspiegel en blauwe schouders.

 

De oudste Slobeend bekend in het wild werd 20 jaar en 4 maanden.

 

Meer informatie (engelstalig) vindt u hier.

 

2008_10_14_9999_67.jpg

Boven: een volwassen mannelijke slobeend in prachtkleed

 

2008_10_14_9999_147.jpg

Boven: een volwassen mannelijke slobeend in prachtkleed

 

2008_10_14_9999_223.jpg

Boven: een volwassen mannelijke slobeend in prachtkleed

 

2009_04_06_9999_123.jpg

Boven: een volwassen vrouwelijke slobeend

 

2009_11_02_9999_40.jpg

Boven: close-up van een volwassen mannelijke slobeend in eclips rui

 

2009_11_02_9999_55.jpg

Boven: een volwassen mannelijke slobeend in eclips rui

Powered by liveSite Get your free site!