Harteman Wildfowl, presented by Jan Harteman

Australische stekelstaarteend

Oxyura australis

Australian blue-billed duck / Aus. Ruderente / Erismature d'Australie

De Australische stekelstaarteend is een typische stekelstaart van het geslacht Oxyura. Deze soort leeft endemisch in Australië's gematigde zones, zowel in natuurlijke waterpartijen als ook in kunstmatige vijvers, zoals zuiveringsvijvers voor rioolwater. Buiten het broedseizoen komen ze daar voor in grote groepen. Het blijkt lastig te zijn om de vogels in het broedseizoen te observeren vanwege hun dan teruggetrokken leven (in de Australische herfst en winter). Zoals alle stekelstaarteenden, hebben ook de woerden van deze soort een ingewikkeld baltsritueel. 


De eenden zijn omnivoor, met voorkeur voor aquatische ongewervelden en jonge aquatische vegetatie. 

 

Meer Engelstalige informatie kunt u hier vinden. 

 

_MG_0697.jpg

Boven: volwassen Australische stekelstaarteend, woerd. Foto door Trevor Anderson/ Australian Avifauna

 

_MG_0709.jpg

Boven: een volwassen koppel stekelstaarten en eksterganzen. Foto door Trevor Anderson/ Australian Avifauna

 

_MG_1226.jpg

Boven: een volwassen woerd, foto door Trevor Anderson/ Australian Avifauna

 

10834249_10205290595362572_1719539922_o.jpg

Boven: een volwassen vrouwtje met kuikens, foto door Trevor Anderson/ Australian Avifauna

Powered by liveSite Get your free site!