Harteman Wildfowl, presented by Jan Harteman

Sproeteneend

Stictonetta naevosa

Freckled duck / Püncktchenente / Canard moucheté d'Australie

 

Deze eendensoort leeft in waterrijke gebieden in zuidelijk Australië, met belangrijke concentraties in het stroomgebied van Paroo-Warrego (Currawinya meren), het stroomgebied van Eyre-Georgine-Mulligan (Torquinie-meer) en mogelijk het Galilee-meer. De populatie wordt geschat op zo'n 11.000 tot 26.000 dieren, met een ruwe schatting van zo'n 7.300 tot 17.000 volwassen dieren.

De soort heeft een relatief klein verspreidingsgebied, de aantallen zijn niet bijzonder groot en fluctueren nogal van jaar tot jaar. Ondanks deze gegevens wordt de Sproeteneend nog niet als bedreigd beschouwd, maar men houdt de populatie goed in de gaten. 

 

In avicultuur (beschermd milieu) wordt de soort weinig gehouden en gekweekt, waarbij de vogels in Europa en de Verenigde Staten nauw aan elkaar verwant. 

 

Meer Engelstalige informatie is hier te lezen.

 

Stictonetta naevosa

Boven: een volwassen mannelijke sproeteneend

 

Stictonetta naevosa

Boven: een paartje sproeteneenden, vrouw links en man rechts.

 

KleinP8150675_900x507.jpg

Boven: een volwassen woerd bij WWT Slimbridge, UK

 

KleinP8150676_900x507.jpg

Boven: volwassen sproeteneenden bij WWT Slimbridge, UK

 

P8150678.JPG

Boven: volwassen paartje sproeteneenden bij WWT Slimbridge, UK

 

P8150679.JPG

Boven: een volwassen woerd bij WWT Slimbridge, UK

 

KleinP8150681_900x507.jpg

Boven: een volwassen vrouwtje bij WWT Slimbridge, UK

 

KleinP8150660_900x507.jpg

Boven: een vrouwelijke sproeteneend op haar nest bij WWT Slimbridge, UK

Powered by liveSite Get your free site!