De Aziatische Mandarijneend is een van de meest populaire siereenden ter wereld. Het is dan ook een bijzonder fraaie eend, die gelukkig niet zo kostbaar is. De eenden worden veel en vrij eenvoudig gekweekt, en is dus ook geschikt voor beginnende watervogelhouders. De woerd van de Mandarijneend is het mooist in de winterperiode in aanloop van het broedseizoen, als hij zijn pronkkleed draagt. In de jaarlijkse eclipsrui (in de zomer) lijkt hij enkele maanden sterk op het vrouwtje, omdat hij dan zijn versleten slagpennen en sierveren vervangt voor nieuwe. De woerd is dan te onderscheiden door zijn roodachtige snavel, terwijl het wijfje een grijzige snavel heeft.
Er worden 9 tot 15 creme-witte eieren gelegd die na 31 dagen uitkomen, het is verstandig om de kleine eendjes op een leeftijd van 11 dagen te ringen met een ringmaat van 9 milimeter. Als de eenden 1 jaar oud zijn, zijn ze geslachtsrijp. Het zijn erg makkelijke eenden die snel gewend zijn aan hun verblijf, maar natuurlijk mag een vijver met schoon water niet ontbreken. Qua voedsel zijn deze eenden ook niet moeilijk. Natuurlijk gaat de voorkeur uit naar siereendenkorrels, aangevult met wat gemengde granen, maar ook gewoon kippenvoer of fazantenkorrel wordt vaak gewoon gegeten.
Meer algemene informatie (engelstalig) vindt u hier.
Boven: klik op de afbeelding voor de huisdierenbijsluiter over de Mandarijneend van het LICG.
Boven: mandarijneend woerd
Boven: vrouwelijke mandarijneend
Boven: kuikens van Carolina-eend (links) en mandarijneend (rechts).
Boven: mandarijneend woerd
Boven: paartje mandarijneenden
Boven: een groep woerden en één vrouwtje
Vrouwtjes van de Mandarijneend hebben doorgaans een grijze snavel, mannetjes een rode. Maar toch kom je in collecties wel eens Mandarijneendenvrouwtjes tegen met een rode snavel. Dit zou een hormonale afwijking kunnen zijn natuurlijk, maar er gaan stemmen op dat dit eenden zijn die hun roots in Korea hebben. Koreaanse Mandarijneenden vrouwtjes zouden namelijk een rode snavel hebben, de mannetjes zouden feller van kleur zijn. Doorgaans is het verschil bij mannen moeilijker te zien. En de vrouwtjes lijken ook op te duiken tussen normaal gekleurde eendjes. U begrijpt, hier is wel enige onduidelijkheid over, want slechts weinig boeken beschrijven deze natuurlijke kleurvariatie (o.a. Sir Peter Scott in Coloured Key of the Wildfowl).
Hieronder ziet u enkele foto's van deze mogelijke Koreaanse Mandarijnvrouwtjes.
Boven: vrouwelijke mandarijneend met rode snavel
Boven: vrouwelijke mandarijneend met rode snavel
Boven: vrouwelijke mandarijneend met rode snavel (rechts)
Als populaire vogels veel gekweekt worden in beschermd milieu, komen er wel eens een 'spontane' mutatie voor.
Er wordt een kuiken geboren die afwijkt van de standaardvorm. Vooral in het verleden bleken deze kleurmutaties erg waardevol in de handel. Daarom werd er selectief met deze dieren gekweekt om ze voor veel geld te kunnen verkopen.
Een bekende kleurmutatie van de Mandarijneend is de witte Mandarijneend. U ziet hieronder een foto.
Helaas brengen deze mutaties gevaren met zich mee! Gaat men een witte Mandarijneend vermenigvuldigen met een zogenaamde wildkleur Mandarijneend, dan zal een aantal kuikens de drager zijn van de witte kleur, maar die niet tot uiting brengen. Het gevaar hiervan is dat deze 'split-voor-wit-dieren' als wildkleur worden verkocht en vervolgens bij iemand terecht komen die verwacht een wildkleur dier te hebben aangeschaft. Zo zijn veel kwekers tot de ontdekking gekomen dat ze met wildkleur vogels soms ook witte jongen kweken. En dat is erg jammer, want het komt steeds vaker voor. Op deze manier kan het in de toekomst moeilijk worden om nog zuivere wildkleur Mandarijneenden te bemachtigen. Een zorgwekkende toekomst? Wellicht is het gevaar groter dan we denken! Het is iets om overna te denken.
Boven: witte mutatie van de mandarijneend