Harteman Wildfowl | kvk 90846257 | ubn 6872294

Hoornhoenderkoet

Anhima cornuta

Horned screamer / Hornwehrvogel / Kamichi cornu

 

Over de hoornhoenderkoet niet veel te vinden in de nederlandse literatuur. De soort welke het meest genoemd wordt onder in het hoofdstukje 'hoenderkoeten' van een vogelencyclopedie, is de kuifhoenderkoet (Chauna torquata). De hoornhoenderkoet of Anioema zoals deze vogel door de lokale bevolking wordt genoemd, is de enige soort in het geslacht Anhima. De andere twee soorten hoenderkoeten vormen het geslacht Chauna.

 

Deze drie soorten komen allen voor in Zuid-Amerika, de hoornhoenderkoet leeft in Brazilië en Guyana. Hier leven ze in open graslanden en moerassen.

De drie soorten lijken op elkaar, maar de hoornhoenderkoet wijkt toch enigzins af door de andere kleur (donkerder) en de 'hoorn' van soms 15 cm lengte. Het is een vogel die wat primitief aandoet. Ze lijken op hoenders, maar de vele eigenschappen in bouw en gedrag getuigen van hun verwantschap met watervogels. Hoewel ze geen zwemvliezen hebben, hebben ze net als andere watervogels luchtkamers in hun lichaam, hierdoor zijn ze vrij licht van gewicht ondanks hun gans-achtige formaat.

 

De hoorn op hun kop is overigens het best te vergelijkbaar met de pen (steel/ schacht) van een veer. Omdat deze pen niet geruid wordt, blijft deze in lengte toenemen. Jonge vogels herkent men dan ook gemakkelijk aan de korte hoorn, oude vogels aan hun lange hoorn. 

 

In avicultuur (beschermd milieu, ex-situ) worden hoornhoenderkoeten weinig gehouden. Slechts in enkele Zuid-Amerikaanse parken komt men deze bijzondere vogels tegen. Daarbuiten treft men de vogels niet aan. 

 

Meer informatie (engelstalig) vindt u hier.

 

Anhima cornuta 

Boven: een onvolwassen vogel (korte hoorn) in Criadouro Poços de Caldas, Minas Gerais, Brazil

 

Anhima cornuta 

Boven: een volwassen vogel (lange hoorn) in Criadouro Poços de Caldas, Minas Gerais, Brazil

 

Anhima cornuta 

Boven: onvolwassen vogel in Criadouro Poços de Caldas, Minas Gerais, Brazil

 

Horned screamer 

Boven: een imprint (tamme) hoornhoenderkoet in Criadouro Poços de Caldas, Minas Gerais, Brazil

 

Horned screamer 

Boven: een volwassen hoenderkoet in Criadouro Poços de Caldas, Minas Gerais, Brazil

 

Anhima cornuta 

Een koppel hoornhoenderkoeten in Zoo Parque Itatiba, Brazil

 

Boven: de roep van de hoornhoenderkoet

 

Boven: een imprint (tamme) hoornhoendekoet

Powered by liveSite Get your free site!