Harteman Wildfowl | kvk 90846257 | ubn 6872294

Kuifeend (Europese kuifeend)

Aythya fuligula

Tufted duck / Reiherente / Fuligule morilion

 

De kuifeend is een middelgrote duikeend, die voornamelijk opvalt door de afhangende kuif op het achterhoofd, vooral bij het mannetje. Kuifeenden leven op het noordelijke halfrond in Europa en Azië, waar het grotendeels standvogels zijn. Vogels die toch naar het zuiden trekken, overwinteren vaak in Noord-Afrika en zuidelijk Azië.

 

De kuifeend is een duikeend en brengt het grootste gedeelte van de dag door op het water waarbij hij langdurig duikt op zoek naar plantaardig en dierlijk voedsel. De sterke en vrij scherpgerande snavel, met een flinke verharde punt aan het eind, draagt bij aan de stroomlijn onder water maar maakt het bovendien gemakkelijker om snel voedsel te kunnen oppikken of afbijten. De ver naar achter geplaatste voeten dragen bij aan een betere voortstuwing op en onder water maar maken het lopen op land wat moeilijker. Vandaar dat deze eenden minder aan land komen dan andere soorten eenden. Ze komen vrij veel voor op sneller stromend water van rivieren, waarbij ze moeiteloos tegen de stroom inzwemmen om op exact dezelfde plek op het water te kunnen blijven, maar ze voelen zich net zo thuis op rustiger meren.

 

Het nest wordt gebouwd nabij het water, verborgen in de oeverbegroeiing. Het legsel bestaat uit zes tot twaalf lichtgele tot grijsgroene eieren, die 26 dagen worden bebroed.

 

De oudste Kuifeend bekend in het wild werd 20 jaar en 4 maanden.

 

Meer informatie (engelstalig) vindt u hier.

Meer informatie over het houden en kweken van kuifeenden vindt u hier. 

 

2009_04_06_9999_82.jpg

Boven: volwassen mannelijke kuifeend in prachtkleed

 

P1010086.jpg

Boven: volwassen vrouwelijke kuifeend

 

P3220037.jpg

Boven: volwassen mannelijke kuifeend in prachtkleed

 

P3220039.jpg

Boven: close-up van een volwassen mannelijke kuifeend in prachtkleed

 

Img_5214.jpg

Boven: een jonge vrouwelijke kuifeend

 

P8110084.jpg

Boven: een vrouwelijke kuifeend met kuikens, rustend op het nest van een meerkoet.

Powered by liveSite Get your free site!