Harteman Wildfowl Aviaries | educating since 1998

Roodhalsgans

Branta ruficollis

Red-breasted goose / Rothalsgans / Bernache à cou roux

 

De Roodhalsgans is een van de meeste populaire soorten in avicultuur. Het is niet verwonderlijk, het is een prachtig gansje met een goed karakter. Ze zijn prima te huisvesten in een groep van meerdere koppels, maar ook koppels gewijs gaan ze gemakkelijk tot broeden over. Als een paartje eenmaal goed gekoppeld is, zijn ze vaak gekoppeld voor het leven.

Roodhalsganzen worden gehouden op een weide met kort (eventueel gemaaid) gras, want grazen doen ze heel graag, maar de ganzen hebben voorkeur voor kort gras. De ganzen houden van vrij uitzicht, dus het perk hoeft niet overmatig beplant te worden met hogere vegetatie. Een vijver hoeft niet heel groot te zijn, enkele vierkante meters per koppel is voldoende, van zo'n 30 tot 40cm diep.

 

Zoals gezegd moet het perk schaars begroeid zijn. Wanneer men zorgt voor enkele beschutte plaatsen kunnen de ganzen er een nestplaats uitzoeken.
Zelfs een stuk boomstam kan verkozen worden om ernaast een nest te maken; het biedt enige beschutting, maar ook vrij uitzicht.
Roodhalsganzen zijn geslachtsrijp in hun 3e levensjaar. Er worden maximaal 7 lichtgroene eieren gelegd. Het vrouwtje broedt de eieren in 24 tot 26 dagen uit, haar man bewaakt het nest tegen indringers. Nestcontrole kan dan ook wel eens lastig zijn.
Ook de kuikens worden heel goed beschermd door hun ouders, natuurlijke opfok is dan ook prima mogelijk. Wel moet men oppassen voor nest- en kuikenroverij door ieder mogelijke roofdier.
Op de 12e dag zijn de jonge gansjes oud genoeg om te ringen met een vaste voetring van 12mm.

Het zijn erg plezierige ganzen die het ook in een gemengde collectie goed doen. Ze zijn eerder vriendelijk dan vervelend tegenover andere vogels en soortgenoten.

 

Lees hier een verslag van een reis naar Bulgarije om roodhalsganzen te observeren.

Meer algemene informatie over de roodhalsgans (engelstalig) vindt u hier.

 

Red-breasted goose

Boven: volwassen gans (achter) en juveniele gans (voor)

 

Red-breasted goslings

Boven: kuikens

 

Red-breasted goslings

Boven: volwassen roodhalsgans met kuiken

 

Red-breasted goose

Boven: roodhalsgans in de sneeuw

 

Red-breasted geese

Boven: roodhalsganzen in Durunkulak, Bulgarije

 

Red-breasted geese in flight

Boven: roodhalsganzen in Durunkulak, Bulgarije

 

Geese and crane in Vogelpark Avifauna

Boven: ganzen en kraanvogels (Grus grus) in Vogelpark Avifauna

 

Geese and crane in Vogelpark Avifauna

Boven: ganzen en kraanvogels (Grus grus) in Vogelpark Avifauna

Powered by liveSite Get your free site!