Harteman Wildfowl | educating since 1998 | kvk 90846257

Roodschoudertaling

Callonetta leucophrys

Ringed teal / Rotschulterente / Sarcelle à collier

 

De roodschoudertaling is een kleine eendensoort uit Zuid-Amerika en behoort tot de meest gehouden siereenden ter wereld. Zowel in Europa als in andere delen van de wereld is dit eendje enorm populair, zowel om de kleuren, als ook om het gedrag. Omdat ze leven in een klimaat waar het hele jaar door dezelfde weersomstandigheden zijn, zijn deze eenden het hele jaar op kleur en broeden ze daar ook zowat het gehele jaar door. In onze tuinen zijn ze na veel gefokte generaties inmiddels gewend om van het vroege voorjaar tot de late zomer te broeden, maar zelfs in de winter willen ze nog sporadisch een nestje maken. Het zijn echte holenbroeders die makkelijk fokken. Het beste kun je een nestkast, korf of tonnetje plaatjes op een verhoging (paaltje) met een trapje naar de ingang. 

 

Ze zijn reeds op 1-jarige leeftijd geslachtsrijp, nog een voordeel van dit eendje, daar sommige soorten pas na twee of drie jaar vruchtbaar zijn. Omdat het vriendelijke eendjes zijn, zijn ze uitermate geschikt voor een (gemengde) groepsvijver. De ruimte moet uiteraard wel voldoende zijn, want anders zijn kleine schermutselingen niet uit te sluiten. Door meerdere koppels samen te houden kunnen de vogels zelf hun partner uitkiezen, wat de kweek kan bevorderen.

 

Ondanks hun tropische afkomst kun je roodschoudertalingen goed buiten houden in de winter, mits ze over ijsvrij zwemwater kunnen beschikken. Het verenkleed beschermd hun lijf tegen koude wind en vorst, maar hun pootjes zijn erg gevoelig voor vrieskou. Zorg er dus altijd voor dat deze niet kunnen bevriezen door de vijver continue ijsvrij te houden, het liefst stromend. Wanneer er dan ook enkele takken of tegels worden aangebracht op zo'n 5 tot 10 cm diepte kunnen de eendjes in het open water staan zodat hun poten niet kunnen bevriezen (dit is trouwens het beste voor alle watervogels). 

 

Roodschoudertalingen eten graag speciale watervogelbrok (onderhoudskorrel) en daarnaast kleine zaden en granen. Ook kan er een drijvende watervogelbrok (floating)  aangeboden worden. 

Gaan roodschoudertalingen tot kweken over, dan broeden ze het liefst in een hoog opgestelde nestkast. Ze leggen tot 12 eitjes die na 24 tot 28 dagen uitkomen. De kuikens worden geringd op een leeftijd van 10 dagen met een ring van 7 mm doorsnee (binnenmaat). De kuikens worden gevoerd met speciaal opfokvoer voor eenden/watervogels en eendenkroos. Wanneer ze met hun ouders samen opgefokt worden zullen ze uit zichzelf ook het volwassen voer gaan eten. Wanneer je ze kunstmatig opkweekt kun je na enkele weken langzaam ook onderhoudskorrel door het kuikenvoer mengen, en wanneer ze dat goed opnemen kun je hier volledig op overgaan.

 

Meer informatie (engelstalig) vindt u hier.

 

roodschouder_(11).JPG

Boven: volwassen roodschoudertaling woerd

 

roodschouder_(9).JPG

Boven: volwassen roodschoudertaling vrouw

 

roodschouder_(4).JPG

Boven: volwassen roodschoudertaling woerd

 

roodschouder_(10).JPG

Boven: roestende roodschoudertalingen

 

roodschouder_(6).JPG

Boven: roodschoudertalingen met eendagskuikens

 

roodschouder_(1).JPG

Boven: een groep volwassen roodschoudertalingen

 

roodschouder_(3).JPG

Boven: volwassen roodschoudertalingen

 

roodschouder_(2).JPG

Boven: volwassen roodschoudertalingen

 

Boven: roodschoudertalingen slapen en poetsen hun veren graag rustend op een tak

Powered by liveSite Get your free site!