Harteman Wildfowl | kvk 90846257 | ubn 6872294

Witwangfluiteend (Witwangboomeend)

Dendrocygna viduata

White-faced whistling duck (White-faced tree duck)

Witwenpfeifgans / Dendrocygne veuf

 

Witwangfluiteenden leven in tropisch Afrika onder de Sahara (Afrotropisch) en in tropische delen van Zuid-Amerika (Neotropisch).
Ze zijn goed in groepjes te houden en er is een sterke paarband tussen beide vogels. De paartjes zullen elkaar vaak staan vertroetelen en poetsen.
Net als bij alle andere fluiteenden zien de woerd en de eend er hetzelfde uit. De eenden houden erg van open water, zoals rivieren en meren. Fluiteenden hebben lange vleugels en tijdens het vliegen steken de lange poten onder de staart uit.

 

In avicultuur kan men deze fluiteenden goed buiten laten overwinteren ondanks hun tropische afkomst. Men moet er echter rekening mee houden dat ze gevoelige poten en een gevoelige snavel hebben. Om te zorgen dat ze geen last van de vorst krijgen moet men zorgen dat hun vijver ijsvrij blijft. Beweging in het water is echter niet voldoende, want bewegend, maar ijskoud water (ijswater) kan voor bevroren lichaamsdelen zorgen.
Het beste is om grondwater in de vijver te pompen (dit is doorgaans zo'n 10 graden warm) zodat de damp van het water afkomt.
Wanneer men zorgt voor enkele ondiepe delen in de vijver (zo'n 10cm) kunnen de eenden hun poten beschermen tegen vrieskou door te slapen met hun poten onder water.

 

Witwangfluiteenden broeden graag in een nestkast op een verhoging en met trapje bereikbaar. Ook in de natuur broeden ze vaak in holle bomen. Soms wordt er een grondnest gemaakt tussen de beplanting of in een melkbus.
Er worden 4 tot 16 creme witte eieren gelegd. Na 28 dagen broeden komen de eieren uit. Op de 17e dag moeten ze kuikens geringd worden met voetringen van 11 mm grootte.

 

Meer informatie (engelstalig) vindt u hier.

 

White-faced whistling duck

 

White-faced whistling duck

 

White-faced whistling duck

 

Dendrocygna viduata

 

Dendrocygna viduata

 

Dendrocygna viduata

 

Dendrocygna viduata

 

Dendrocygna viduata 

 

Dendrocygna viduata 

 

Powered by liveSite Get your free site!