Harteman Wildfowl, presented by Jan Harteman

Cuba fluiteend (West-Indische fluiteend)

Dendrocygna arborea

West-Indian whistling duck / Kuba pfeifgans / Dendrocygne des Antilles

 

Deze soort is de grootste van alle fluiteenden. In tegenstelling tot de andere fluiteenden hebben de Cuba fluiteenden maar een klein verspreidingsgebied. Ze leven namelijk op Cuba, de Bahama's en de andere eilanden in het Caraïbisch gebied. En in die gebieden komen zijn ze nog redelijk zeldzaam ook. Ze leven daar in waterrijke gebieden waar veel bomen staan, waarin ze broeden. Ze eten er voornamelijk zaden, granen, bessen, dadels, maar ook rijstvelden worden bezocht om eten te zoeken zoals rijst en insecten. Cuba boomeenden leven zoals alle andere boomeenden in (kleine) groepjes.


In beschermd milieu (ex-situ) zijn ze niet zo populair als witwangfluiteenden en gele fluiteenden, mogelijk vanwege hun territoriale gedrag. 
Zoals voor elke fluiteendensoort geldt: deze eenden zijn vorstgevoelig en de vijver dient in de winter dan ook beslist ijsvrij te blijven. Daarnaast is een beschutte plaats om uit de harde winterse wind te kunnen zitten zeker een pré. Er worden 8 tot 12 eieren gelegd welke uitkomen na 30 dagen. Na 15 dagen dienen de jonge eendjes geringd te worden met een ringmaat van 13 milimeter.

 

Meer informatie (engelstalig) vindt u hier.

 

West-Indian whistling duck

Boven: Een volwassen Cuba fluiteend

 

P8150597.jpg

Boven: een volwassen Cuba fluiteend

 

Img_2991.jpg

Boven: Cuba fluiteenden en Caribische flamingo's in Vogelpark Avifauna

 

Img_3006.jpg

Boven: Cuba fluiteenden en een Mexicaanse steltkluut in Vogelpark Avifauna

Powered by liveSite Get your free site!